آگاهی از نحوه نگهداری آبغوره در خانه به شما کمک می کند تا از فساد این ماده غذایی پیشگیری نمایید. در صورتی که آبغوره فاسد شود، علاوه بر مسمومیت زمینه ابتلا به بیماری های خطرناکی نظیر سرطان را فراهم می آورد. به همین دلیل لازم است به نکاتی مانند تهیه میوه مناسب، استریل کردن ظروف و… توجه کنید تا بتوانید مانع کپک زدن چاشنی شوید. در ادامه تمام نکات نگهداری آبغوره خانگی را آموزش می دهیم، پس لطفاً ما را همراهی کنید.
برای آموزش تخصصی آشپزی در تهران با ما تماس بگیرید.
نحوه نگهداری آبغوره در خانه
آبغوره از دیرباز به عنوان یک چاشنی خوش طعم در انواع غذاها و سالادها کاربرد داشته است. این ماده خواص بسیاری دارد که از جمله آن ها می توان به کاهش فشار خون و کمک به تناسب اندام اشاره کرد. برای نگهداری آبغوره در خانه لازم است نکات زیر را رعایت نمایید:
انتخاب غوره مناسب
برای این که آبغوره کیفیت مطلوبی داشته باشد، باید از غوره مناسب استفاده کنید. غوره عسگری به این منظور توصیه می شود، زیرا هسته ندارد. پس از انتخاب میوه های مناسب دم آن ها را بگیرید، زیرا نگه داشتن دم باعث می شود که چاشنی طعمی گس پیدا کند.
سپس میوه ها را به خوبی بشویید و اجازه دهید حدود ۱۴ تا ۲۴ ساعت در فضای آزاد بمانند تا کاملا خشک شوند. در غیر این صورت آب باقیمانده روی مواد باعث فساد سریع و کپک زدن آبغوره می گردد. اکنون می توانید با خیال راحت آب غوره ها را بگیرید.
انتخاب شیشه مناسب
پس از گرفتن آب غوره باید ظرف مناسبی را برای نگهداری آن انتخاب کنید. شیشه نگهداری مواد باید دارای دهانه ای تنگ باشد. توجه به این مسئله اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا دهانه تنگ شیشه مانع کپک زدن آبغوره می شود.
نکته دیگری که برای نگهداری آبغوره در خانه باید مد نظر داشته باشید، عدم استفاده از ظروف پلاستیکی است. زیرا اسید موجود در آب میوه با دیواره بطری واکنش نشان می دهد و نهایتاً یک ماده سرطان زا به وجود می آورد. فراموش نکنید که شیشه مناسب برای نگهداری آبغوره باید رنگ تیره ای داشته باشد. زیرا ظروف تیره نور کمتری را از خود عبور می دهد، لذا به ماندگاری بهتر چاشنی کمک می کنند.
استریل کردن شیشه نگهداری آبغوره
بعد از انتخاب شیشه مناسب اکنون باید ظرف نگهداری آبغوره را ضدعفونی نمایید. روش های مختلفی برای استریل کردن شیشه وجود دارد که مهم ترین آن ها عبارتند از:
استریل کردن با آب جوش
نخست ظروف مورد نظر را به خوبی بشویید و به حالت افقی در یک قابلمه قرار دهید. درب شیشه ها را نیز داخل قابلمه بیندازید تا ضدعفونی شوند. حالا باید داخل قابلمه مقداری آب بریزید و روی شعله بگذارید. توجه داشته باشد آبی که روی شیشه ها می ریزید، حتماً باید با ظروف هم دما باشد. برای نگهداری آبغوره در خانه باید اجازه دهید که ظروف نگهداری مواد حدود یک ربع در آب جوش باقی بمانند. سپس شیشه ها را خارج کنید تا خشک شوند.
استریل کردن با فر
روش دیگر برای ضدعفونی کردن شیشه نگهداری چاشنی این است که ظروف را به مدت یک ساعت داخل فر قرار دهید. بسیار مهم است که دمای فر روی درجه مناسب تنظیم شود، چون اگر حرارت فر بیش از حد بالا باشد شیشه ها می شکنند.
استریل کردن با مایکروفر
در صورت دسترسی به مایکروفر می توانید از این دستگاه برای استریل کردن شیشه نگهداری آبغوره استفاده کنید. به این منظور ظروف را به خوبی بشویید، سپس به مدت ۲ دقیقه در مایکروفر قرار دهید. توجه داشته باشید که مایکروفر حتماً باید روی درجه بالا تنظیم شود.
ریختن صحیح آبغوره داخل شیشه
خب اکنون شیشه ها کاملاً ضدعفونی شده و خشک هستند، بنابراین باید آبغوره را به آرامی داخل ظروف بریزید. سعی کنید شیشه را در حدی پر نمایید که مقداری از آن خالی بماند. با این کار اکسیژن نمی تواند به داخل چاشنی راه پیدا کند و باعث کپک زدن آن شود. یکی از نکات مهم برای نگهداری آبغوره در خانه این است که بعد از پر شدن ظروف روی آن ها را سلفون بکشید. سپس درب شیشه های ضدعفونی شده را محکم ببندید.
البته ترفندهای دیگری نیز برای پیشگیری از کپک زدن آبغوره وجود دارد. یکی از روش ها این است که درب شیشه را با نوار چسب مخصوص برق کاری بچسبانید. راه کار دیگر استفاده از خمیر است. به این صورت که باید پیرامون درپوش شیشه را خمیر بزنید تا هوا نتواند وارد آن شود.
پاستوریزه کردن آبغوره
برای این که دوام آبغوره خانگی بیشتر شود و کپک نزند، بهتر است مواد را پاستوریزه کنید. به این منظور مطمئن شوید که درب ظروف حاوی چاشنی به خوبی بسته شده اند. سپس مقداری آب داخل قابلمه بریزید و صبر کنید تا آب به جوش بیاید. اکنون شیشه های آبغوره را درون آب جوش بیندازید و اجازه دهید تا چند دقیقه در این حالت باقی بمانند.
انتخاب محل مناسب برای نگهداری آبغوره
پس از پاستوریزه کردن شیشه ها باید اطمینان حاصل کنید که درب ظروف به خوبی بسته شده و اکسیژن نمی تواند وارد آن ها شود. به این منظور خمیر یا چسب برق دور درپوش را مورد بررسی قرار دهید و مطمئن شوید که محکم هستند. حالا باید محل مناسبی را برای نگهداری آبغوره در خانه انتخاب نمایید.
محل نگهداری مواد باید کاملاً خشک، خنک و به دور از تابش مستقیم آفتاب باشد. زیرا نور آفتاب باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در آبغوره شده و به از دست رفتن ویتامین های آن می انجامد. دقت کنید که پس از باز کردن درب شیشه می توانید آبغوره خانگی را به مدت یک سال در یخچال نگهداری نمایید. البته طی این مدت باید از زدن قاشق مرطوب یا چرب به داخل مواد بپرهیزید.
جلوگیری از ورود جسم خارجی به آبغوره
یکی از نکاتی که در ماندگاری آبغوره خانگی تاثیر دارد، جلوگیری از ورود جسم خارجی به درون مواد است. زیرا نفوذ تکه های غذا یا هر جسم دیگری به داخل آبغوره به فساد آن می انجامد. اشتباهی که اکثر افراد مرتکب می شوند این است که چاشنی را از ظرف اصلی آن خارج می کنند. سپس مقداری از مواد را مصرف کرده و مجدداً باقیمانده آن را به شیشه برمی گردانند. غافل از این که چنین کاری باعث کپک زدن آبغوره شده و آن را غیر قابل استفاده می کند.
آیا استفاده از آبغوره کپک زده مجاز است؟
اگر طی مدت نگهداری آبغوره در خانه متوجه شدید که چاشنی کپک زده، به هیچ وجه آن را مصرف ننمایید. در قدیم افراد کپک روی مایع را برمی داشتند و مابقی آن را استفاده می کردند. در صورتی که مصرف چاشنی کپک زده می تواند خطرات بسیاری را برای سلامتی انسان به همراه داشته باشد. به همین دلیل بهتر است آبغوره کپک زده را دور بریزید.